به گزارش روابط عمومی اداره کل ارزیابی، نظارت، بازرسی و پاسخگویی به شکایات منطقه ۷ دانشگاه آزاد اسلامی، محمدپور، ضمن برشمردن نقش پژوهش در ابعاد مختلف توسعه کشور، اهمیت جامعه دانشگاهی در رشد پژوهش را نیز یادآور شد.

مدیرکل ارزیابی، نظارت، بازرسی و پاسخگویی به شکایات منطقه ۷ دانشگاه آزاد اسلامی ضمن تبریک هفته پژوهش اظهار کرد: هفته پژوهش فرصتی است برای واکاوی و بازاندیشی دستاوردها و تاثیرات پژوهش در باب توسعه و آسیب شناسی چالش های اجتماعی که باید از این فرصت ها استفاده اصولی کرد.

وی ضمن اشاره به ابعاد پژوهش در عصر جدید تصریح کرد: با رویکرد امروز بسیاری از ملت ها خواستار بهره مندی از تاثیرات پژوهش در جامعه هستند و توجه به میراث گران‌سنگ فرهنگ اسلامی و ایرانی در این موضوع می‌تواند با عطف به بهره مندی از موهبتهای انقلاب اسلامی به رشد  همه جانبه منتج شود.

 این مسئول تصریح کرد: یکی از نیازهای اساسی و مهم جامعه بشری امروز بازگشت به عقلانیت است و از این نظر پدیده ای عجیب نیست که پژوهش در جوامع امروزی نقطه عطفی در تحولات اجتماعی محسوب شود.

 محمدپور یادآور شد: با این وجود نظام پربرکت جمهوری اسلامی و به برکت تاکیدات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی مدظله العالی مبنی بر ایجاد پیوند میان پژوهش و صنعت و همچنین برپایی تمدن نوین اسلامی امروز در مجامع علمی و به خصوص دانشگاهیان متعهد باید به دنبال آغاز حرکتی بود که پایانش سرافرازی پرچم جمهوری اسلامی ایران در سراسر جهان باشد.

 این استاد دانشگاه پژوهش را مسئله ای چند بعدی دانست که باید نقش آن را در ابعاد مختلف بشری مورد بررسی قرار داد و افزود: پژوهش و تحقیق از ارکان اساسی توسعه و رشد جوامع است و جامعه رو به توسعه نیازمند نهادهایی است که فرهنگ پژوهش را در مسیرهای عقلایی به جریان بیندازد.

مدیر کل نظارت، ارزیابی، بازرسی و رسیدگی به شکایات منطقه ۷ دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به بودجه پژوهشی کشور خاطرنشان کرد: بی تردید سرمایه‌گذاری در توسعه ظرفیت انسانی، توسعه اجتماعی عادلانه، ارائه خدمات با کیفیت و نقش آفرینی دانشگاه در فرایند توسعه پایدار می تواند از جمله مواهب پژوهشی در کشور باشد.

 وی ادامه داد: ارتباط توسعه پایدار با ساختارهای علمی و پژوهشی جامعه راببطه تنگاتنگ دارد که از خلال آن می‌توان از یافته ها و نظریات ارزشمند برای نیل به اهداف کشور بهره برداری کرد.

 این مسئول ادامه داد: پژوهش به عنوان فرهنگ تحقیقات برای خود نوعی آینده نگری محسوب می‌شود چرا که شناخت ظرفیت‌های علمی و پژوهشی در اشاعه و تقویت فرهنگ پژوهش امری تاثیرگذار است.

 محمدپور در ادامه به نقش پژوهش در توسعه کشور اشاره و عنوان کرد: ایجاد باور در بین متولیان امر مهم و ضروری است از این منظر که باید باور این مهم در مسئولان ایجاد شود که هزینه در پژوهش نوعی سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود چرا که خروجی پژوهش یعنی توسعه کشور در همه ابعاد و به همین دلیل قوای مجریه و مقننه در تدوین و تهیه بودجه سالانه لازم است تا برنامه های پژوهشی و تحقیقاتی کشور را به شکلی ویژه نگاه کنند تا شاهد بهره مندی از موهبت های پژوهش در توسعه و پیشبرد برنامه های کشور باشیم.

 این مسئول اضافه کرد: آنچه پژوهش را مورد اهمیت قرار می‌دهد تعریف و شناختی است که از آن می توان در حوزه های مختلف داشت؛ دانایی که از محورها و شاخص های اصلی پیشرفت و تعالی جامعه محسوب میشود، محصول همین پژوهش و مطالعه است به همین دلیل می‌توان محور اصلی رشد و تعالی جامعه را پژوهش دانست. محمدپور یادآور شد: بی تردید ورود پژوهش به اقتصاد، صنعت و حتی فرهنگ و هنر می‌تواند ضمن شناخت نقاط قوت و ضعف مبنای نتایج به دست آمده را در این موضوعات به کار گیری کند چراکه رویکرد پژوهشی نمی تواند تنها به قشر یا گروه خاصی محدود شود زیرا برای اینکه شاهد اثرگذاری پژوهش در جامعه شویم باید آن را در تمام سطوح و امور گوناگون جامعه تسری دهیم.

وی سطح فعالیت های پژوهشی را یکی از شاخص‌های اصلی توسعه در اقتصاد، فرهنگ و جامعه دانست و اضافه کرد: موفقیت در فعالیت های مربوط به کشاورزی، اقتصاد، صنایع و حتی فرهنگ به گونه‌ای به گسترش فعالیت‌های پژوهشی بستگی دارد چراکه پژوهش از محورهای مهمی است که آن را می توان ضامن پیشرفت و توسعه پایدار کشور نام برد به طوری که اگر پژوهش انجام نشود قطعه این دانش بشری نیز افزایشی نخواهد یافت و این سکون موجب رکود علم و توسعه خواهد شد.

 وی اضافه کرد: امروز برای نشاط و حرکت در عرصه های مختلف باید پژوهش را به عنوان محور قرار دهیم که پیشرفت علوم در دوره‌های گوناگون تاریخی هم حاصل تلاش افرادی است که در کار خود رویکرد پژوهشی داشتند و این ذهن پرسشگر است که همواره می تواند بهترین ایده ها را برای پیشبرد امور داشته باشد.

 محمدپور اصول و روش های معمول و پژوهش را مورد اشاره قرار داده و تصریح کرد: به صورت کلی پژوهش به دو دسته کاربردی و بنیادی تقسیم می شود و نتایج آن نیز در کاربردی برای کوتاه مدت و رفع مشکلات موجود قابل استفاده است اما در پژوهش های بنیادی به توسعه مبانی علوم مختلف در درازمدت کمک کرده و می تواند گسترش مرزهای دانش بشری را رقم بزند پژوهش در رشته های علمی امروز به شیوه‌های گوناگونی صورت می گیرد هیچ کس نمی‌تواند آن را در یک روش خاص محدود کند چراکه همه شاخه های علوم نیازمند امر پژوهش هستند و این پژوهش در رشته های مختلف حاکم است که ممکن است با همدیگر تفاوت داشته باشند اما این پژوهش در هر رشته و هر شکلی که انجام شود باید از یک دستورالعمل مدون و منطقی پیروی کند تا به نتایج قابل اتکایی دست یابد و اولین گام در پژوهش پرسشگری است.

وی در ادامه آنچه یک پژوهش را دارای ارزش و موفقیت می کنند نگاه کنجکاوانه و موشکافانه به پدیده های پیرامون عنوان کرد و افزود: ذهن پویا و پرسشگر برای یافتن پاسخ های تازه میتواند به انجام موفقیت آمیز پژوهش کمک کند البته نیل به این هدف از روش های علمی و منطقی قابل دستیابی است و یک پژوهشگر موفق باید مهارت بهره‌برداری از منابع اطلاعاتی مورد نیازش را نیز داشته باشد که با توجه به افزایش سرعت اطلاع‌رسانی در دنیای امروز علاوه بر سهولت در دستیابی می تواند چالش هایی را نیز به همراه داشته باشد که یکی از آنها اعتماد و تکیه بر اطلاعاتی است که از فضای مجازی کسب می‌شود و به این منظور باید با مهارت و کارآمدی در این عرصه حرکت کرد.

 محمدپور تشریح کرد: توسعه علمی، صنعتی و فرهنگی هر کشور بدون نگاه به امر پژوهش بی‌تردید موفق نخواهد بود و آنچه که اهمیت دارد این است که پژوهش موتور محرک پیشرفت و توسعه به حساب می آید چرا که اگر نشانه هایی از توسعه بدون پرداختن به مبانی پژوهشی رخ دهد، آن توسعه پایدار نبوده و مسیر مطمئن را طی نمی کند یعنی پژوهش مبنای توسعه و تضمین استمرار آن به حساب می آید.

مدیرکل ارزیابی، نظارت، بازرسی و رسیدگی به شکایات منطقه ۷ در ادامه به شعارهای چند سال اخیر مقام معظم رهبری که با محوریت تکیه بر تولید داخلی مطرح شده اشاره و خاطرنشان کرد: عنوانی که در یک نگاه ژرف می‌تواند موجب و شکوفایی اقتصادی کشور را فراهم کند بی تردید نگاه به ظرفیت های داخلی است و در این عرصه پژوهش به عنوان فعالیت دقیق منظم و منطقی برای کشف حقایق و دستیابی به دانش نو و تصمیم گیری می تواند در این حوزه به توسعه کشور کمک کند.

 وی ادامه داد: اهمیت و لزوم اقدام پژوهشگران در صحنه اجرایی کشور به طوری است که باید نامگذاری های مقام معظم رهبری را مورد بررسی قرار بدهیم و توجه کنیم که هیچ اقدامی بدون پژوهش موفق نخواهد شد.

وی ادامه داد: البته فرهنگ پژوهش برخلاف فرهنگ آموزش آنچنان که باید و شاید در کشور نهادینه نشده است اما آنچه اهمیت دارد وظیفه خطیر مجامع علمی و دانشگاهی کشور در رشد و توسعه این مهم است که مورد توجه قرار گیرد.

ایشان در خاتمه ضمن تبریک هفته پژوهش به پژوهشگران دانشگاهی و عرض خدا قوت به این تلاشگران بر افزایش حمایت از پژوهشگران کشورمان تاکید کرد.