به دنبال درخشش دانشگاه آزاد اسلامی قزوین در ارزیابی عملکرد حوزه ی فرهنگی و کسب رتبه ی نخست در بین دانشگاه های آزاد اسلامی سراسر کشور، ماهنامه دیده بان (متعلق به مرکز نظارت، ارزیابی، بازرسی و رسیدگی به شکایات دانشگاه آزاد اسلامی)، گفت و گویی با دکتر علی اکبر طارمی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین داشته است که در ادامه می خوانید؛
فرهنگ، مفهوم گسترده ای دارد که از ارزش های اجتماعی و هنجاری در جوامع تا عادات افراد، دانش، باور، هنر، آداب و رسوم و قوانین را شامل میگردد. فرهنگ در یک نهاد آموزشی به مثابه نرم افزار عمل میکند که قویاً ثابت شده از راه آموزش، به نسلهای بعدی منتقل میشود. دانشگاه آزاد اسلامی همواره با شعار دانشگاه اسلامی، سعی در حفظ شعائر فرهنگ اسلامی – ایرانی داشته و در این مسیر موفقیتهای قابل بیانی نیز بدست آورده هر چند در برخی زمینه ها کارهای عمیق تری که حامل فرهنگ مدرن اسلامی – ایرانی باشد، مورد انتظار است. آنچه مسلم است در کارگروه مدیریت عملکرد با امعان نظر به این مأموریت ها و با توجه به سیاستگذاری های حوزه فرهنگی بوده که تعداد۷ محور و تعداد ۱۴مؤلفه احصاء شده است.مسوولان دبیرخانه مدیریت عملکرد اذعان میدارند که با توجه به شیوع کرونا، عدم حضور اساتید و دانشجویان در محیط دانشگاه و کاهش فعالیتهای فرهنگی به شکل حضوری، امکان ارزیابی بسیاری از شاخصها را سخت کرده لکن نظر به اینکه برخی فعالیتها در این زمینه با حضور تعداد کمتری از شرکت کنندگان برگزار شده و بعضی رخدادها درفضای مجازی نیز قابل انجام بوده نهایتاً ارزیابی براساس شاخصهایی که مصداق داشتهاند انجام گرفته و در این زمینه استان قزوین در عمل به تعهداتش از سایر استانها موفقتر عمل کرده است. لذا گفت و گویی با آقای دکتر علی اکبر طارمی معاون فرهنگی آن استان انجام گرفته که در ذیل می خوانید:
۱-نظر جنابعالی در مورد ارزیابی عملکرد سازمانی، تفاهمنامههای عملکردی و شاخصهای تعیین شده برای ارزیابیها چیست؟ و اینکه چه نقشی در رسیدن به اهداف عالی دانشگاه دارند؟
ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار قرار دادید، یکی از مهمترین مؤلفه های موفقیت در عملکرد سازمانی، قطعاً نظارت و ارزیابی نسبت به آن رفتار و عملی است که انجام پذیرفته است . از این منظر ارزیابی عملکرد سازمانی و تفاهم نامه های متناسب با آن، اتفاق مبارکی است که در دانشگاه آزاد اسلامی برای اولین بار به مرحله اجرا در آمده است . در این راستا تأکید بر نقاط قوت و مرتفع سازی نقاط ضعف نقش مؤثری در ارتقاء و رشد سازمانی و هموار سازی مسیر تحقق اهداف دانشگاه خواهد داشت.
۲-در تفاهمنامههای عملکردی با توجه به اهمیت مسائل فرهنگی، محوری به این نام تعیین شده و شاخصهایی برای آن احصاء شده چه چیزی باعث شده مسائل فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی تا این حد مهم تلقی شود؟
به تعبیر مقام معظم رهبری، فرهنگ، هوای تنفس جامعه است، بر این اساس اگر مقوله فرهنگ نباشد و یا مورد توجه قرار نگیرد، دیگر مؤلفه های موجود در جامعه (مشخصاً جامعه دانشگاهی) دچار خلاء و آسیب خواهد شد. در واقع فرهنگ بُن مایه ی اصلی در جامعه انسانی به حساب می آید . دانشگاه آزاد اسلامی نیز بواسطه ی پایه های معرفتی مترتب بر آن، فرهنگ را جزء ارکان اصلی به شمار آورده و با پیاده سازی شاخص ها و نمادهای اصلی فرهنگ که بر گرفته از قرآن کریم و ائمه معصومین (ع) و فرهنگ غنی ایرانی و منویات حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است، در صدد نهادینه سازی فرهنگ در جامعه دانشگاهی و به دنبال آن در کل جامعه است. بر این اساس در کنار پژوهش و آموزش، فرهنگ هم جایگاه ویژه ای در دانشگاه آزاد اسلامی دارا می باشد.
۳-شاخص هایی که اعلام شده، برای ارزیابی فعالیتهای فرهنگی مناسب است؟
همانطور که اشاره شد، فرهنگ مجموعه متنوعی است از شاخص ها و نمادهای منبعث از منابع ذکر شده، بر این اساس، طیف وسیعی از مصادیق در حوزه اجرا را در بر می گیرد. قطعاً آنچه در ارزیابی عملکردی مد نظر قرار گرفته بسیار مناسب است، چرا که بسیاری از شاخص ها از قبیل: رویکرد بصیرتی و معرفت افزایی، مهارت افزایی فرهنگی، تمرین کار جمعی در قالب کانونها و تشکل ها، نقش آفرینی دانشگاه در فرهنگ عمومی شهر، ترویج آزاد اندیشی و … را در بر گرفته است.
۴-آیا اخذ تعهد از استان که با تأیید معاونت فرهنگی، دانشجویی سازمان مرکزی بوده، میتواند روش مناسبی برای ارزیابی عملکرد استانها در این زمینه باشد؟
به نظر می رسد، رعایت سلسله مراتب سازمانی در فرآیندی بسیار حائز اهمیت است و از این منظر اشراف و کنترل درون حوزه ای معاونت های فرهنگی – دانشجویی واحدهای دانشگاهی از سوی معاونت محترم فرهنگی و دانشجویی سازمان مرکزی، امری بدیهی است.
۵-از نظر شما چه مواردی برای ادامه این فرآیند و بهبودکار وجود دارد که می توان مدنظر قرارداد؟
ضمن تشکر از اقدام صورت پذیرفته در ارزیابی عملکرد سازمانی که به صورت مستقل در حوزه های مختلف دانشگاه صورت پذیرفته است، به نظر می رسد از مهمترین مؤلفه هایی که بیش از گذشته باید مورد توجه قرار بگیرد نقش فضای مجازی در دنیای کنونی و آینده پیش رو است که بواسطه ی گستردگی آن باید ظرافت و هوشمندی ویژه ای را بدان معطوف داشت . بر این اساس توجه به این موضوع به نظر در ادامه راه بسیار مؤثر خواهد بود .
در پایان از جناب آقای دکتر کشت کار ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی قزوین بواسطه ی رویکرد فرهنگی و حمایت های همه جانبه از این حوزه بسیار ممنونم و از کلیه دست اندرکاران مرکز نظارت، ارزیابی، بازرسی و رسیدگی به شکایات مرکز، بویژه از جناب آقای دکتر ملکی تبار بواسطه ی دقت نظر و حساسیت لازم در امر نظارت و ارزیابی سپاسگزارم و همچنین از زحمات جناب آقای دکتر محمدپور در ریاست منطقه ۷ بواسطه ی رویکرد مثبت و تعاملی در پیش برد امور تشکر می نمایم .
